Ginstberg, een bron van innovatie

logo-big

Ginstberg is puur bronwater, made in Oost-Vlaanderen. Het borrelt op in Oosterzele, aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Tegenwoordig vind je het spuitwater overal, van het tankstation langs de baan tot het hippe restaurant in de stad, zowel in glas als in plastic. Een gesprek over innoveren met Evi Van de Velde, vierde generatie, die samen met haar man Niko Claeys het familiaal bedrijf leidt.

Plan B in de kast

“In het begin hield mijn papa het af om in de zaak te stappen. De drankenhandel was volgens hem een mannenbastion. Hij vond dat ik mij breed moest oriënteren. Zijn plan B? De zaak stopzetten. Maar nadat zijn rechterhand het bedrijf verliet, ging mijn man, Niko, aan de slag bij Ginstberg. Hij leerde het bedrijf van binnen en van buiten kennen. Enkele jaren later voelde mijn vader dat het tijd was om het bedrijf over te laten en stak zijn plan B in de kast. De voorwaarde was dat ik erbij zou komen.”

Huisje, tuintje, kindje … bedrijfje

“Ik was toen al 8 jaar actief bij een financieel planner. Het ondernemerschap lonkte. Mijn man en ik waagden de stap. We werken nu veel meer maar toch kunnen we er meer zijn voor onze kinderen. Aangezien we vlak naast het bedrijf wonen, starten we bijvoorbeeld om 5u45 terwijl de kinderen nog slapen. Eenmaal ze wakker zijn, zitten we samen aan de ontbijttafel. We doen ons best om niet over de zaak te praten in hun bijzijn. Toch tikken ze ons vaak op de vingers: jullie spreken altijd over de fabriek!” (lacht)

Zo zijn wij niet getrouwd, drie gouden regels

“Als je samen met jouw man aan het roer van een bedrijf staat, zijn drie zaken heel belangrijk: overleg, elkaars sterktes benutten en duidelijke afspraken. Niko neemt de eindbeslissingen en ik zorg voor de uitvoering ervan.”

adult-athlete-cap-1325711

Water van eigen merk, waar en wanneer jij het wil

“Tegenwoordig hebben mensen altijd een flesje water bij de hand. Na de overname investeerden we dan ook meteen in de ontwikkeling van onze wegwerpverpakking. Hiermee zetten we onze eerste stappen richting de retail. Ons productgamma breidt nog altijd uit. Sommige scholen verbieden echter al kleine plastic flesjes. Ze verwachten dat kinderen een drinkbus meebrengen. Maar vele ouders vertrouwen het leidingwater niet. Onze waterzak van 10l in een doos met tapkraantje biedt hierop een antwoord. De doos wordt gerecycleerd, enkel de plastic zak gaat bij het restafval.”

Inzetten op ergonomie, veiligheid en zelfredzaamheid

“Sinds kort hebben we ook een hervulbare plastic fles van 1 liter die onder het statiegeld waarborg systeem valt. Hiermee zijn we de eerste op de Belgische markt. Deze ergonomische, lichte, niet breekbare verpakking speelt in op de wensen van de zorgsector. Zo wordt de veiligheid van de patiënt en het verplegend personeel gegarandeerd en kunnen patiënten zelf hun glas vullen doordat plastic minder weegt dan glas.”

Zoveel vernieuwingen, zijn we goed bezig?

“In 2015 schreef ik mij in voor het Plato traject Toeleveranciers Retail. Het leek mij goed om onze ideeën af te toetsen bij andere ondernemers in retail. Ook praktische vragen over bijvoorbeeld arbeidsreglement en aankoop van reinigingsmateriaal kon ik stellen aan de groep. Dankzij hun input benaderden we de retail en beslisten we om (nog) niet op Centrale te gaan. We groeien op ons tempo.”